Tämä on 30-vuotiaan opiskelijan tutkimusmatka minuuteen!
Kipupisteinä syömishäiriö (BED) ja massiivinen ylipaino -taistelutta en kuitenkaan antaudu!
Apua etsitään terapiasta, itsensä kehittämisestä ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta...

lauantai 3. syyskuuta 2011

Kuukausi sokeritonta elämää!

Nyt on sitten takana ensimmäinen kuukausi sokeritonta ja hiilarirajoitettua elämää. Ja vau, että tuntuu hyvältä! Myös alkon olemme jättäneet jo viideksi viikoksi. Mutkatonta ja ongelmatonta tämä ei ole ollut, ensimmäistä kolme viikkoa oli pahimmat addiktio-oireiden kanssa. Aivot yrittivät joka välissä jallittaa: "TAHTOO SOKERIA!" Käytännössä tämä on näkynyt esim. outoina mielitekoina, ärtymyksenä, ahdistuksena, suruna, väsyneenä olona, joilla hiilihydraattiriippuvainen elimistöni on yrittänyt saada minut palaamaan takaisin entiseen ruokailuun.

Kuulostaako kauhealta?! Ei se sitä ole ollut, mutta aina kun se vanha levy ("mmm...tekisi mieli jotain makeaa, sipsejä, leipää..slurpslurps"!) korvien välissä pyörimään on pitänyt ihan pysähtyä, että mitäköhän tämä oikein todella on? Jättimäisen suuri apu on ollut kyllä tällä ruokvaliomuutoksella eli hiilihydraattien rajoittamisella. Syön itseni kylläiseksi ravinnerikasta ruokaa 3-4 kertaa päivässä ja minulla on hyvä ruokailurytmi - kaikki nämä ovat edesauttaneet todella paljon taistelemaan riippuvuuttani vastaan! Jos joku miettii, että voisiko karppaus sopia itselle ja epäilee olevansa erityisen herkkä hiilihydraattien suhteen, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Mutta on hyvä muistaa, että kaksi viikkoa ei riitä, tarvitaan pidempi pätkä jotta todella näet millaista elämäsi todella voisi olla ilman jatkuvaa taistelua omia hiilarihimoja vastaan. Kokeile, et menetä mitään!

Päinvastoin, itse ainakin olen saanut paljon elämänhallinantunnetta takaisin. Myös mieleni kaaos on tasoittunut ja olen kyennyt tietoisesti hakemaan erilaisia toiminnallisia keinoja hallita tunteiden ja syömisen sekasotkua. Esim. olen tietoisesti pyrkinyt luomaan itselleni mahdollisuuksia rentoutua muuten kuin syömisen ja alkoholin avulla. Sokeripitoisen mässyn syöminenhän vapauttaa elimistöön betaendorfiinejä, jotka antavat välittömän hyvä olon tunteen ja rauhoittavat. Muunlaisia keinoja minulle on mm. liikunta (tanssi, kävely, oleilu luonnossa), itsensä hemmottelu (kuuma suihku, kasvohoito, jalkojen hoito), musiikin kuuntelu (fiiliksen mukaan), kirjan lukeminen (ei tenttikirjojen) ja teen juominen <3 Omalla toiminnalla on paljon merkitystä ja mielekkyyttä siihen voi hakea monin keinoin!

Kuukauden saldona on - 5kiloa! Olen tähän oikein tyytyväinen, kuluneen viikon tiputus oli jopa - 1.3 kg. Huomasi kyllä että kävelen osan koulumatkoistani ja se on suuri lisäys edelliseen viikkoon. Muutenkin huomaa että opiskeluelämä on taas alkanut, kalenteri täyttyy vinhaa vauhtia ;) Pitää muistaa pitää pää kylmänä ja ruokatermos kuumana - vien nimittäin itselleni eväät kun en koe saavani sopivaa muonaa tuosta opiskelijaravintolasta. Lievästi on hävettänyt syödä omia eväitä, mutta parempi sekin kuin istua loppuiltapäivä pöntöllä varpusparvia päästelemässä tai kärsiä hillittömistä hiilarihimoista.

Summa summarum, toisaalta tämä on sujunut kuin lasten leikki (ei ole suuria himotuskohtauksia tahi hillitöntä jatkuvaa nälkää) ja toisaalta tämä on ollut haastavaa (onko tämä oikeaa nälkää vai suun nälkää? miksi minun tekee mieli makeaa? onko tämä väsymystä, janoa vai todellista nälkää? miksi minulla on paha olo, mikä tämä tunne on? argh, kaikki nuo ruokamainokset ja houkutukset? miksi tästä meni maha sekaisin? äh, koen syyllisyyttä tästäkin!). Ajatustyötä syömisen suhteen olen siis tehnyt enemmän kuin koskaan, enkä tarkoita tällä kaloreiden tai hiilihydraattien vahtaamista. Ja tiedän että tämä tuottaa tulosta. Kuitenkin etenen vain hetken ja päivän kerrallaan, muusta minun ei tarvitse huolehtia!

Tsemppiä kaikille kävijöille. Toivottavasti tekin löydätte itsellenne sopivan tien.
Viikon kirjavinkkeinä:
Annika Dahlqvist - Karppaus
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9522203696
Rhonda Byrne - Salaisuus
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=951033782X


2 kommenttia: